November 6, 2014

Tips Membesarkan Bayi anda menjadi Bijak~ Kenali Otak mereka

Selalu kan bila bercerita pasal anak anak semua berrebut rebut kan nak anak bijak anak pandai.
Tapi sebenarnya nak membesarkan anak menjadi lebih bijak, sebagai ibu bapa kenalah kenal bagaimana perkembangan otak mereka.

Otak ni memanglah ciptaan Allah yang sangat hebat. Dan tahukah anda bahawa otak kita takkan berhenti berkembang (bukan membesar) sehingga umur kita 20 tahun? Tetapi perkembangan otak bayi tumbuh dengan pesat sehingga 60%Otak bayi atau todler sangat hebat mereka boleh melihat persekitaran mereka dan faham secara menyeluruh apa yang berlaku, ini menunjukan otak mereka berhubung dengan baik tetapi kurang neurotransmitter bermakna mereka belum boleh nak fokus kepada sesuatu lagi. tapi sangat kreatif.
sedangkan otak dewasa sangat fokus dan tak nampak secara keseluruhan lebih banyak analytical thinking.

Mahukan anak anda pandai dan bijak?? MAIN DAN RESPON KEPADA SETIAP TINGKAH LAKU MEREKA.

Yes bermain penting tu, DVD Einstein ke lagu lagu ke tak berkesan pun pada mereka, buang jer CD ke flash cards ke. Hebatnya otak bayi itu dia dapat membezakan antara benda yang memberi respons dan tidak memberi respons. Benda yang tak memberi respons bermakna anak kita tidak belajar.

Buat aktiviti yang memberi respons kepada anak anak anda. Berbual, bergelak ketawa bercerita memang boleh membantu perkembangan bayi anda dengan cepat.
Ni yang saya perhatikan dengan Sarhan dia sangat responsive dengan abang dia Razim. Dia akan cuma memimik setiap perbuatan abang dia dan hasilnya dia cepat belajar dan bijak. Ni kerana apabila anak anak itu dah mula blabering atau mula membuat bunyi bermakna dia dah pun sedia untuk belajar. Kalo korang yang jenis bercita cita nak anak korang genius boleh la mula mengajar mereka bermula dari hari mereka mula menyebut ba ba ba. anda mungkin ingat apa la yang dia belajar. tapi inilah masa terbaik nak ajar mereka.
Hentikan menonton TV bersama bayi korang. Sebab mereka tak dapat nak membezakan bunyi latar belakang, jika mereka terlalu expose kepada TV makanya mereka akan lambat nak belajar bahasa atau berbual.

So ibu ibu sekalian nak anak anda bijak dan membesar dengan baik? Berinteraksi la dengan anak anda ok. Baik berbual, peluk cium dan bermain dengan mereka. Selitkan ilmu di setiap aktiviti permainan anda. Insyallah perkembangan mereka akan jadi lebih tajam sepanjang mereka membesar.

Hope this tips membantu korang semua. Dan ye Omega-3 juga sangat penting untuk perkembangan otak dan mata mereka tau.

Macam mana nak bagi mereka Omega-3? Senang jer Breast feed la baby semua cukup dalam tu. Kalo anda antara yang tidak memberi susu ibu pada bayi anda makanya make sure kandungan DHA dan EPA lengkap dalam susu formula.

Habis kenapa nak kena amik suplement Omega-3? Eih dah susu ibu kena serap semua Omega-3 takkan mak mak nak jadi pelupa ye tak :) hehe. Lengkapkan Omega -3 dalam diet so mommy bijak mengajar bayi yang bijak jugak..

~PROMOSI OMEGA GUARD MINYAK IKAN TERBAIK DUNIA MASIH BERLANGSUNG~


Salam Sayang
Mommy RazimSarhan
Nurul Aula
Shaklee Independent Distributor
aulakif@gmail.com
012-25220071 comment:

  1. thanks for the nice entry. berguna untuk ibu-ibu muda diluar sana

    ReplyDelete

Mommy Razim and Sarhan Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign