January 10, 2012

Tips for Mommies: Punca Sakit belakang Terbongkar!

Terbaca post teman rapat saya yang sering mengadu sakit belakang sejak kehamilan pertama beliau. Orangnya kecil molek, mungkin pembawakan bayi menyebabkan beliau sering sakit belakang.
Tapi ini sangat berkait rapat dengan kurangnya kalsium dalam pemakanan harian beliau.
Courtesy of  www.femalewelfare.com/ category/healthy-body


ini saya petik dari blog mentor saya;
__________________________________________________________________________


Antara tanda-tanda kekurangan kalsium ialah ntara tanda kekurangan kalsium adalah sakit tulang belakang, badan mudah lenguh2, kaki mudah kebas, sakit kepala yang paling senang nak lihat.... CUBA LIHAT TAPAK KAKI BAHAGIAN BELAKANG, JIKA KELIHATAN KULIT KAKI KASAR DAN BANYAK PECAH2 maka segeralah amik kalsium dalam diet harian.


Seorang pakar nutrisi memaklumkan ...Ketika seorang wanita itu hamil maka dia memerlukan 400mg lebih kalsium harian dan semasa penyusuan dia memerlukan lebih 300mg.


Hakikat sebenarnya

* Kalsium sering terdapat di dalam makanan yang tinggi kandungan kalori dan lemak seperti contoh bahan tenusu, keju, yogurt dan kacang soya.

* banyak sumber kalsium yang kaya dengan kolestrol

* Kalsium yang wujud dalam sesetengah makanan mungkin tidak dapat digunakan oleh tubuh badan. Sebagai contoh

Kalsium dalam bayam dikaitkan dengan asid oksalik. Kalsium dalam kebanyakan gandum dikaitkan dengan fifat yang mana boleh mencegah kalsium digunakan secara berkesan dalam tubuh badan.

______________________________________________________________________________


Maka Kalsium hendaklah di ambil bersama magnesium, phosphorus dan Vitamin D di dalam nisbah yang tepat bagi memastikan penyerapan berkesan oleh badan. Kalsium jika tidak larut menyebabkan ia tidak boleh diserap oleh badan dan mempunyai risiko ianya menjadi batu (stone)


Pilihan saya?? Juga Geng Shaklee sudah tentula Shaklee Ostematrix (kalsium yang lengkap dengan magnesium, phosphorus dan vitamin-D)


Pengambilan 4 biji sehari banyak memberi perubahan terutama kepada ibu-ibu yang sering sakit belakang. Jom baca testimonial Puan Hafsah selepas mengamalkan 4 biji ostematrix setiap hari.


Anda masih mencari supplement calcium dalam diet harian?? Pilih lah yang terbaik (hehe:)
_______________________________________________________


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Love,
Mommy Razim
Nurul Aula A'Akif Fadzil
Shaklee Independent Distributor
012-2522007
aulakif@gmail.com
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

Mommy Razim and Sarhan Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign