May 22, 2015

ANDA MENDERITA ALERGI? 8 PUNCA ANDA KENA TAHU

Ekzema adalah sinonim dengan penyakit moden yang menyerang hampir 50% atau lebih bayi dan dewasa zaman ini. Rasanya ramai customer Mommy yang datang bertanya tentang masalah eczema. Dan banyak rujukan yang saya baca menyatakan bahawa eczema adalah keadaan yang berkait rapat dengan kesihatan usus bayi dan ibu itu sendiri.

Ada yang teruk dan masih ada yang boleh di kawal. So mari kita kupas peranan usus dalam isu eczema itu sendiri.

1.      Tahukan anda bahawa system immune: 80% ditempatkan di usus dan berkait rapat denganmicrobiota (bakteria dan lain lain) manusia.

2.      Keadaan usus itu sendiri, juga berkait rapat dengan system immune. Sama ada usus ini dalam keadaan optima dan sihat seta menghazamkan makanan seperti sepatutnya atau dalam keadaan radang (bengkak) maka fungsi ia terjejas.

Keadaan kedua ini berkaitan dengan microbiota usus tadi, dimana radang berlaku bila komposisi microbiota tidak seimbang, di mana bakteria pantogen (Kulat) melebihi bakteria baik di dalam usus, Radang ini juga kadangkala menyebabkan bakteria bukan pantogen  menjadi pantogen dan menjadi pantoge, maka berlakulah pusingan yang tidak berkesudahan. (vicious cycle)

Dalam kes #2, apabila usus membenarkan makanan terutama protin memasukki sistem darah, ini akan mencetuskan reaksi dari antibodi badan untuk melabelkan protin berkenaan sebagai musuh. Dari ini terhasil alergi.

Apakah faktor-faktor yang boleh mencetuskan radang usus ?

1. Keadaan semasa ibu mengandung dimana diet ibu yang tidak sihat, banyak toksin yang menyebabkan ibu mempunyai usus yang tidak sihat dari segi kandungan bakteria baik . Juga ada kajian yang menjangka bahawa ada kemungkinan bakteria sampai ke anak melalui uri dan jika ibu mempunyai banyak bakteria baik, anak juga akan ada bakteria baik dan sebaliknya .

2. Keadaan kelahiran ceasarean dimana bayi tidak dapat dos microbiota melalui birth canal

3. Pemberian antibiotik pada ibu yang menyusukan anak atau anak itu sendiri terutama diperingkat awal kelahiran.

4. Infeksi usus seperti virus atau bakteria yang menjangkiti usus dan mulakan radang yang kemudiannya menjadi “vicious cycle”

5. Jangkitan cacing, contohnya cacing kerawit yang juga menganggu usus.  Jangkitan cacing ini berkait rapat dengan bakteria dan kesihatan usus kerana pembiakan cacing mudah berlaku di dalam usus yang tidak sihat.

6. Keadaan microbiota yang tidak seimbang dan tidak dari species bakteria yang dikenali dalam usus yang sihat maka, kulat “candida” akan membiak dan menyerang usus serta menyebabkan leaky gut atau usus bocor.

Candida adalah salah satu microbiota usus yang sedia ada dan ia hanya timbulkan masaalah bila bakteria baik kurang .

Keadaan  yang tidak seimbang ( lost equilibrium ) dan ini menyebabkan hilang kawalan terhadap pembiakan candida dan ia akan merebak ke seluruh usus. Pengambilan gula adalah makanan untuk membiakan candida

8. Warisan genetik dimana ada gene yang diwarisi mempunyai kelemahan dari segi sistem immune dan mudah mendapat alergi serta radang usus.

Senarai di atas ini mungkin belum lengkap. Tapi cukup untuk merangkumi secara asas apakah punca eczema

Untuk menangani masaalah-masaalah ini , saya mengunakan pendekatan holistik melalui

1.      Ubah diet makanan-

Kurangkan pengambilan gula dan gula ringkas seperti roti dan segala bentuk gula proses. Susah tapi itulah asasnya. Kurangkan pengambilan bahan bahan yang boleh menyebabkan berasidnya usus kita. Kerana keadaan berasid menjadi tempat pembiakan kulat berleluasa di dalam usus.

2.      Suppement yang sesuai

a)      Alfalfa- sangat penting dalam proses detox dan pembersihan usus dan memastikan pH di dalam darah dan secara tidak langsung di dalam usus menjadi neutral

b)      Garlic- penting dalam memastikan bakteria bakteria dapat di bunuh terutama di kawasan kasawan adanya candida

c)      B-Complex- Mengawal stress kerana stress juga penyebab mengapa keadaan Eczema bertambah teruk

d)     Vitamin-C- menguatkan immune system dalam tubuh dan merawat keadaan luka luka di tubuh bertambah baik dengan cepat

Rawat punca insyallah segala masalah yang kemudian akan bertambah baik. Yang penting cara pengambilan yang betul.

Kecantikan anda kepakaran saya, dan dapatkan produk dan konsultasi sepanjang pengambilan supplemen, lengkap dengan jadual makan dan group exclusive khas untuk customer Mommy Razim.

Untuk  tempahan dan mendapatkan khidmat konsultasi boleh hubungi saya diaulakif@gmail.com @ 012-2522007

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam Sayang,
Nurul Aula
Mommy Razim,
Senior Coordinator
012-2522007
aulakif@gmail.com 
Saya adalah pakar kecantikan anda.


Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

Mommy Razim and Sarhan Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign