July 28, 2012

AWAS DENGAN VITAMIN-C SINTETIK- MEROSAK KAN DNA


Selalu saya dapat feedback owh saya makan vitamin-C brand ni brand itu ok tak??
Bagi saya ini adalah sesuatu yang positif, kerana ramai yang telah sedar kepentingan vitamin dan mengambil supplement sebagai tambahan kepada diet harian.


Namun pengambilan supplemen dengan ilmu adalah amat penting kerana banyak bezanya antara yang sintetik dan semulajadi. Dan selepas pengambilan SHAKLEE ramai yang merasakan kelainan nya. Bak kate Mommy Lynna Yela mane nak sama bunga plastik dan bunga asli ye tak??


Namun perbezaannya lebih dari penghasilannya, ia juga menyebabkan kerosakan kepada tubuh badan. dalam jangka masa panjang. Ini saya petik dari blog Mommy Lyna tentang kajian Vitamin- C SEMULAJADI VS SINTETIK. Jom baca..


___________________________________________
Dalam satu kajian yang dibuat oleh University of Leicester, London, 500 mg vitamin C sintetik mempunyai kesan antioksidan dan pro-oksidan dalam masa yang sama! Bermakna walaupun ia menghapuskan radikal bebas dalam tubuh, pada masa yang sama mereka juga menghasilkan radikal bebas!

Kajian berkaitan juga pernah dibuat oleh seorang profesor dari Mount Sinai School of Medicine, New York tentang kerosakan yang dibuat oleh vitamin C sintetik ini.  Beliau berkata bahawa Vitamin C sintetik adalh tidak sama langsung dengan vitamin C dalam buat sitrus, yang mana vitamin C dalam buah bertindak sebagai antioksidan. Manakala vitamin C dalam suplemen sintetik ni adalah agen radox- yakni bertindak sebagai antioksidan pada masa yang sama sebagai pro-oksidan. Akibatnya, ia menyebabkan kerosakan sel seterusnya kerosakan DNA.
Vitamin C sintetik adalah asid askorbik yang dibuat dalam makmal tidak mampu bertindak seperti vitamin C yang sebenar kerana ia cuma ada asid askorbik tanpa komponen2 lain vitamin C seperti bioflavonoids, rutin dan lain-lain.
___________________________________________
 

Oleh itu berhati-hati dalam pemilihan Vitamin-C, bukan semata-mata dengan asid askorbik, kerana kandungan bioflavonoids adalah penting dalam penyerapan yang baik ke dalam tubuh.
Pilihan saya sudah tentu la dari SHAKLEE, Value for money dan terbukti BERKESAN..
credit to ign.com
_________________________________________________________________________________

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
Love,
Mommy Razim
Nurul Aula A'Akif Fadzil
Shaklee Independent Distributor
012-2522007
aulakif@gmail.com
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

Mommy Razim and Sarhan Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign