May 10, 2014

5 Amalan Punca Payudara Kendur

Lame tak update blog a bit busy dengan kerja di kantor huhu…

Salam Beautiful peeps…. Entry khas ini saya tujukan untuk anak dara, mak dara n nenek2 yang masih tegar kisah akan keterampilan terutamanya Bahagian Breast kan..

Tapi banyak amalan yang kita lakukan menyebabkan Breast kita tak sihat dan menyebabkan penampilan bahagian dada tampak tidak indah seumur hidup…

Kesihatan payudara dapat dipengaruhi oleh kehamilan, menyusui, menopause dan penuaan. Tetapi dengan amalan –amalan mudah kita dapat mengurangkan pengaruh negatif terhadap breast kita..

Jadi berdasarkan kajian GeniusBeauty, Sabtu (8/5/2010), berikut adalah amalan buruk yang menyebabkan payudara tak sihat:

1. Berat badan yang turun naik secara mendadak:

Berat badan naik adalah alasan terjadinya peregangan berlebihan pada kulit. Jika berat badan naik dan tiba-tiba menurun akan membuat kulit menjadi lembek dan menggeliat. Fluctation berat badan dapat membuat payudara tak sihat dan kehilangan bentuk idealnya.--à so sesape yang suka yo yo diet tu silalan amalkan diet yang sihat k!!

2. Cara duduk dan postur badan yang tidak betul;

Wanita harus memperhatikan cara duduknya, kerana cara duduk dan postur yang tidak betul akan menyebabkan payudara melorot. Oleh itu, amalkan cara duduk dan postur yang betul kerana ia bukan sahaja  bermanfaat untuk tulang belakang, tetapi juga untuk kesihatan payudara.

3. Ukuran bra yang tidak sesuai;

Ketika memilih bra yang paling penting perhatikanlah ukurannya. Ukuran bra yang tidak tepat bisa membuat payudara tak sihat. Bra yang terlalu ketat akan merosakan pengaliran darah yang boleh menyebabkan Breast Cancer. Sedangkan bra yang longgar dapat mengakibatkan peregangan kulit, terutama bagi wanita yang memiliki payudara besar. Jadi pilihlah ukuran yang tepat.

4. Mandi berendam di air panas:

Perlu diketahui bahwa air panas dapat membuat kulit kering dan hilang elasticnya. Maka sebaiknya hindarilah berendam air panas dalam jangka waktu yang lama--à alamak takleh mandi air panas dah huhuhuh

5. Sinar ultraviolet:

Banyak orang yang suka berjemur di pinggir pantai dengan menggunakan pakaian renang untuk mendapatkan kulit perang (or tan). Tapi akibatnya sangat la bahayakan kesihatan payudara. Selain terbakar, berjemur juga menyebabkan payudara kehilangan elasticnya dan meningkatkan risiko terjadinya Kanser payudara.


Tak sangka nampak macam remeh tapi akibatnya amat la tak baik untuk bentuk dan kesihatan payu dara kita. 

Nak breast cantik?? Jauhi tabiat2 yang telah saya sharekan di atas. 

Mahu tahu rahsia untuk mencerahkan nipple dan menganjalkan breast??
CLICK SINI


I love uols.

 Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 (utk minimum 3 jenis vit) dan free delivery. Boleh sms kan kepada saya 012-2522007 atau boleh guna ID saya 846055 di man2 branch Shaklee berdekatan


Love,
Mommy Razim
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment

Mommy Razim and Sarhan Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign